Methoden

Begeleidingskundige methoden

Door de master begeleidingskunde heb ik knowhow en ervaring opgedaan in het begeleiden van individuen, groepen en organisaties. Begeleiden is wat anders dan advies. Het is vooral belangrijk goed te luisteren en te kijken. Deze waarnemingen geef ik terug aan de betrokkenen en daarover gaan we in gesprek. Het is een zoektocht naar zingeving en mogelijke veranderingen samen met de betrokkenen. Geen rapport waar je naderhand wat mee moet maar een proces waarbij gaandeweg betekenis gegeven wordt aan wat je doet en waarom je het doet. Hoe je het vervolgens aanpakt, komt daaruit voort. Wil je meer weten over mij als begeleidingskundige klik dan op de link.

Coaching en supervisie

In gesprekken zal ik mijn coaching vaardigheden inzetten. Via diverse opleidingen, trainingen en door ervaring heb ik deze steeds verder ontwikkeld. Supervisie is een vorm van coachen waarbij je samen werk gerelateerde vraagstukken onderzoekt.

Contextuele gedachtegoed

Tijdens het begeleiden/coachen zal ik indien wenselijk gebruikmaken van het contextuele gedachtegoed van Nagy.

Bewegen

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Als je geestelijk pijn hebt, uit zich dit vaak ook in je lijf. Als je fit wilt zijn, zal je ook wat moeten doen aan je conditie. Ervaar hoe heerlijk het kan zijn om lichamelijk echt moe en voldaan te zijn. Dit kan veel ontspanning geven maar ook creativiteit . Je geest staat weer open voor wat nieuws.

Bovendien: het hormoon dat vrij komt bij stress: het zijn stresshormoon, kun je verminderen door te bewegen! Hiermee gaat het je systeem uit en zal je ook directe ontspanning ervaren.

Ik kan gebruik maken van oefeningen uit het “Rots en Water” programma en uit de zelfverdedigingssporten. Hierbij ben je lekker in beweging maar wel met zinvolle oefeningen die verder gaan dan bewegen alleen. Je gaat ervaren wat het is om “grond” onder je voeten te hebben en jezelf te verdedigen.

IMG_8078 - zondagschooluitje 27-06-2015Wandel coaching doe ik ook graag om bovengenoemde redenen, maar ook omdat het zijn in de natuur rust geeft en creativiteit verhoogd. Wandelen heeft bovendien een positief op je gezondheid en geestelijke gestel. Uit onderzoek van Dr. Hans Savelberg uit 2013 blijkt dat 2 uur lang, laag intensief bewegen een veel positiever effect heeft op risicofactoren zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten, dan één uur intensief sporten. Een wandeling in de natuur geeft mensen met een depressie een mentale opkikker, concludeerden onderzoekers van Rotman Research Institute (Toronto) in 2012.